Publikálva

Színek jelentősége harcsapergetéskor

BY: Varga Vilmos / 0 COMMENTS / CATEGORY: Egyéb

A színek szerepe a horgászatban örök vita téma lesz. Elég jelentősen megossza a nagyérdeműt. Sokakban felmerül első kérdésként, hogy zavarólag hatnak e, a színek vagy esetlegesen ingerli őket? Egy régi vicc ugrik be mindig, amikor elkezdünk erről beszélgetni, előadásokon, vagy csak egy egyszerű baráti beszélgetés közben. Látja? Nem látja? Na, látja!

Tények

Nagyon sokat beszélgettem erről a témáról halbiológusokkal és a haltani kutató intézet /HAKI/ egyik professzorával és elég egyöntetűen állították azt a tézist, amelyet én magam is vallok, hogy a látás szerepe a harcsáknál gyakorlatilag pár százalékos. A fényt és a sötétet szinte biztosan meg tudja különböztetni, elvileg színeket is lát, viszont gyakorlatilag nincs semmi szerepe a táplálkozásában.  Élete nagyrészét a mederfenéken tölti, ahová még a tiszta vizű folyókban sem jut le túl sok fény. Használok egy igen érzékeny vízalatti kamerát, amelyet felszereltem a vertikális csalim elé és már öt méter mély vízben szinte alig látni belőle valami, pedig a Rhone vize több mint két méter mélységig átlátszó. Szerettem volna lefilmezni a harcsa kapását, melyet több, kevesebb sikerrel sikerült is megvalósítanom. Azért még jó pár órát fogok filmezni, hogy legyen egy jó minőségű mozim is erről. Tehát ha a fényérzékeny kamera sem tud felvenni igazán jó képet – gyakorlatilag majdnem sötét minden felvételem – akkor a harcsa számára sem lesz igazán jelentősége a színeknek. Ezt a kis monológomat tovább fokozva hozzá tenném, hogy egy év alatt két kamerámat tették tönkre, mert a csali helyett ezt hörpölték be és roppantották szét a műanyag burkolatot. Van olyan videó felvételem is, amelyet tiszta vízben filmeztem két méter mélyen, ahol a jó látással rendelkező csukák is a kamerámat harapdálják. Ezek is inkább az én álláspontomat erősítik meg, miszerint nem hagyatkoznak a látásukra. Ezért inkább a látás, mint olyan, az evolúció során a háttérbe szorult és a rezonancia érzékelése jutott nagyobb szerephez. Az oldalvonal valamint a bajusz szálak segítségével tudja meghatározni a zsákmánya nagyságát és mozgásának irányát. Pontosan ezért elenyésző a szerepe a színeknek harcsapergetéskor.

Vélemények

Mégis szinte nap, mint nap kapok olyan kérdéseket, hogy milyen színű legyen a műcsali, amelyet harcsapergetésre vásárolna a spori. Nagyon sok horgász meggyőződése, hogy fontos szerepe van a színeknek, mert amikor ő kint volt „csak a zöldet ette”. Ilyenkor szoktam kérdezni, tettél fel mást is? A válasz többnyire annyi, hogy nem, dehogy, hiszen ez volt a nyerő szín! Honnan tudhatja, hogy ez volt a nyerő, amikor nem is változtatott? Amúgy még mindig azt vallom, hogy mindegy milyen színt tett volna fel. Vannak, akik cserélik, de valahogy mégis mindig visszatérnek azokhoz a bizonyos kedvenc színekhez. Erre szoktam azt mondani, hogy mindig azzal fogsz, amelyben te magad is hiszel! Én mindig úgy választok, hogy amelyik elsőre a kezem ügyébe kerül, a dobozban azt kötöm a madzag végére! Minden színre fogtam már és sosem vettem észre, hogy az élénkebb menne jobban. Nagyon sokáig szinte csak feketével horgásztam és éjszaka is! Nem nagyon vettem észre, hogy őkelméket ez nagyon zavarta volna. Simán leverték nappal, amikor a mélyben emelgettem, vagy éjjel, amikor a partszélét vallattam csorgás közben. Én mindig azt javasoltam a horgásztársaimnak, hogy ha olyan terepen horgászik ahol számítani lehet, csukákra, harcsákra, akkor érdemes játszani a színekkel, mert járulék halként mindig öröm egy szebb csuka vagy süllő, főleg amikor nem őt várjuk a horgunk végére! Ilyenkor érdemes fehér, chartreuse esetlegesen narancsszínűeket feltenni, mert ezeket a halakat bizony érdeklik a színek és a látásuk is sokkal jobb, mint a mi bajuszos cimboránké, a harcsáé! Néha napján még a balinok és a márnák is leverik a vertikális csalikat, nem kis meglepetést okozva főleg márna pajtás tud olyat oda verni, hogy azt hiszi az ember itt egy jó bajszi a horog végén. Egy kicsit tovább lépve a műcsaliknál. de még mindig a színeknél maradva, volt egy érdekes diskurzusom nem is olyan rég, egy internetes felületen. A spori azt mondta, hogy amikor fehér színű fonott volt a fent a készségén akkor nem volt kapása, de amikor a másik cájgot használta, amin zöld madzag volt, akkor egyből fogott. Ez némiképpen érdekes és egyben elgondolkodtató is lehetne, ha nem harcsáról lenne szó, bár akkor sem nagyon hinnék a zsinór színének a jelentőségében.

 

Nem hiszem, hogy a zsinór színe befolyásolná a kapó kedvét a harcsáknak. Ez egy egyszerű véletlen, és ha tovább dobált volna a fehér madzaggal, akkor is lett volna kapása, én ezt mondom. A többi halnál sincs jelentősége, hiszen a halak nem képesek összetett gondolkodásra! Nekik a műcsali egy zsákmány, amit el kell kapni. Nem tudja kombinálni, hogy nézd, komám, az ott egy wobbler és egy nyolcszálas fonott zsineg és a másik végén egy horgász! Mi ruházzuk fel ezeket a halakat olyan tulajdonságokkal, amelyekkel nem is rendelkeznek. Ők egy viszonylagosan furán mozgó tápláléknak kinéző valamit látnak, amit ha jól tálalunk, akkor elkapják, mert kiváltjuk belőlük a kapóreflexet. Én domizáskor is 0,18mm rikító zöld fonott zsinórt használok, balinokhoz pedig 0,21 vagy 0,23mm vastagot. Nem vettem észre, hogy nagyon érdekelné őket. Tized és század milliméterekről beszélünk, ha látja a 0,20mm vastagot akkor a 0,10mm vastagot kell, hogy lássa. Nem baj, ha látja ezeket, hiszen mint mondtam nem tud kombinálni, ha gyanús is neki valami, akkor sem azért, mert vékony vagy vastag, vagy éppen kék vagy zöld az a madzag. Zsinórnál érdemes élénk színeket választani, mert az esti horgászás közben, jobban látjuk, merre fut éppen fárasztáskor a halunk Én az úgynevezett multicolor fonottakat kedvelem, mivel ezeknek 10 méterenként változik a színük, és így pontosan tudom, milyen közel van a harcsám, amikor a fárasztás vége felé járok. Vertikális horgászatnál pedig, amikor nem használok radart, látom, hogy nagyjából milyen mélységben jár a műcsalim. Természetesen nem centire pontosan, de nagyjából egész pontos képet tudok róla alkotni.

 

 

Összegzés:

Mind ezek tudatában azt mondom és még rajtam kívül nagyon sokan, hogy a harcsáknak mindegy a zsinór és a műcsali színe, nem ez fogja befolyásolni a döntésében, amikor éppen leveri a csalinkat. Természetesen lehet sokat ezen vitázni, érveket, ellenérveket felhozni, de én mindig azt mondom, az eredmények minket igazolnak. Természetesen erre jön a válasz, hogy lehetne több is, ha egy másik szín lenne, de erre mindig azt mondom nekem ez bőven elég és tavaly átléptem az eddig célként kitűzött megfogni való álomhatárt. Sikerült több mint 300db harcsát fogni egy év alatt és 30db felett volt a kétméternél hosszabbak száma. Azt gondolom soha rosszabb szezont, és ebben az évben piros zsineg és fekete műcsali párossal fogom ezt a szezont kezdeni és most vakon aláírom, hogy nem lesz kevesebb kapásom. Szóval, amikor felkészülünk a szezonra, akkor olyan szempont alapján válaszunk zsinórt és műcsalit, ami számunkra szimpatikus, a harcsák a jól mozgatott műcsalit fogják értékelni, nem a színpompát! Kellemes horgászatot és szép halakat kívánok mindenkinek az idei harcsa szezonra!

Posted in Egyéb